Behandelingen

Kliniek Dentiek

Behandelingen en situaties

Kliniek Dentiek beschikt over meerdere disciplines waardoor wij nagenoeg alle tandheelkundige behandelingen kunnen uitvoeren die u kunt verwachten bij een tandartspraktijk. Staat uw behandeling er niet tussen? Grote kans dat wij deze wel uitvoeren. Neem gerust contact met ons op.

Er zullen ook situaties zijn waarbij het belangrijk is dat u met regelmaat onze kliniek dient te bezoeken of situaties waar wij rekening mee dienen te houden. Een aantal van deze situaties is op de pagina beschreven.

Door middel van koffie, thee, rode wijn of andere sterke kleurstoffen in drinken of eten kan er aanslag op het gebit ontstaan. Maar ook roken en medicatie kunnen hierbij een rol spelen. Deze aanslag kan een gelige of bruine kleur geven aan ons glazuur. Door middel van het polijsten van het gebit worden deze oppervlakkige verkleuringen verwijderd en voelt het gebit weer heerlijk glas en schoon aan.

Veel mensen ontlopen de tandarts of mondhygiënist door hun angst. Door middel van de angst komen zij niet of nauwelijks langs voor een behandeling of controle en dit kan grote gevolgen met zich meebrengen voor uw mondgezondheid. Bij Kliniek Dentiek kunt u met een gerust hart langskomen. Wij zullen ruim de tijd voor u nemen, alles stap voor stap uitleggen en alles met u bespreken. U angst wordt bij Kliniek Dentiek zeer serieus genomen en zullen u daarbij helpen. Voor alle behandelingen mag u altijd iemand meenemen als u dat wilt. Ook kan er bij elke behandeling verdoofd worden, mocht u dit wensen. Wij kunnen een verdovende zalf aanbrengen waardoor de mond gevoelloos is of een verdovende prik aanbrengen minder gevoelig is.

Wanneer u angstig bent, geeft u dit dan alstublieft aan bij het maken van een afspraak, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

De mond bevat goede maar soms ook slechte bacteriën. Hiernaar kan onderzoek gedaan worden. De mondhygiënist zal deze bacteriekweek zorgvuldig uitvoeren. Hiervoor wordt gekozen wanneer de mondsituatie erg onrustig is of wanneer de conditie van uw gebit erg achteruit is gegaan. Vaak is hiervan de reden dat er een agressieve bacterie in de mond aanwezig is. Door middel van een pijnloos onderzoek worden de bacteriën in de mond in een klein flesje bewaard en opgestuurd naar het laboratorium. Waanneer de uitslag binnen is, wordt dit met u besproken door de mondhygiënist. De microbioloog van het laboratorium kan u adviseren om te starten met een antibioticumkuur in combinatie met een gebitsreiniging bij de mondhygiënist.

Stoort u zich aan de gelige of bruine kleur van uw tanden? Dan kunt u bij Kliniek Dentiek terecht om uw tanden te bleken

Coming soon

Cariës (gaatjes of tandbederf) ontstaat door middel van bacteriën in de tandplaque. Wanneer we eten of drinken, zetten de bacteriën de suikers in on om in zuren die het tandglazuur aanvallen. Ons glazuur is erg hard, maar wanneer er meerdere keren zo’n een zuurstootaanval plaatsvindt, wordt ons glazuur zwakker. Wanneer dit proces zich voortzet, ontstaat er een gaatje en kan het zelfs doordringen tot ons dentine (tandbeen). Dentine is erg zacht weefsel en daar zal het cariësproces zich dan ook sneller kunnen uitbreiden en dit geeft pijnklachten met zich mee.
 
Een beginnend gaatje is te herkennen aan een donkergekleurde groefje of pitje of een donkere of witte vlek op het glazuur. De behandelaren van Kliniek Dentiek kunnen de signalen van beginnende gaatjes ontdekken en behandelen. Er wordt uitgebreid uitgelegd wat de oorzaak is van het ontstaan van cariës en wat u hiertegen kunt doen. De behandelaar kan de tandplaque in uw mond verwijderen en fluoride toepassen, wat het glazuur sterker maakt. Mocht u een vergroot risico lopen op cariës, kan er gekozen worden voor het pijnloos aanbrengen van sealants. Dit is een verharde laklaag over de diepe groeven van de kiezen, die de kiezen beschermt tegen het innestelen van de tandplaque en de bacteriën.

Kliniek Dentiek werkt met het nieuwste apparaat van EMS, genaamd Guided Biofilm Therapy (kort voor GBT). Dit apparaat zorgt voor het hoogste niveau wat betreft comfort, veiligheid en efficiëntie, volgens wetenschappelijke bewijzen. De temperatuur van het water kan namelijk warm ingesteld worden, waardoor het reinigen comfortabeler wordt voor de patiënt!! De microscopische laag over onze tanden en kiezen is de etiologische factor voor het veroorzaken van cariës, tandvleesontstekingen en peri-implantitis in combinatie met de tandplaque. Om dit proces te stoppen werken wij volgens het nieuwe opgestelde GBT-protocol van EMS. Het gebit wordt eerst gekleurd met een paarse vloeistof. Deze vloeistof highlight de biofilm en laat dus heel goed de probleemgebieden zien van het gebit. Hierdoor wordt de patiënt meer bewust van zijn/haar probleemgebieden en waar diegene meer aandacht aan moet besteden. De mondhygiënist helpt u hierbij door instructies en adviezen te geven. Daarna worden de paarsgekleurde gebieden verwijderd dankzij de Airflow van GBT. Hierbij wordt niet alleen de biofilm verwijderd, maar ook aanslag en beginnende tandsteen-vorming. Hierna is het voor de mondhygiënist beter zichtbaar waar de overige tandsteen is overgebleven. Dit wordt verwijderd met de Piezon van GBT. Een ultrasonisch apparaat die de tandsteen losmaakt en verwijdert. Tot slot wordt er nog een laatste controle uitgevoerd dankzij handinstrumenten om restjes te verwijderen en er zeker van te zijn dat de gehele mond vuil-vrij is. U gaat naar huis met een heerlijke schone en gezonde mond!

Mensen met diabetes hebben eerder kans op parodontitis. Zo ontstaat er een negatieve spiraal. Een onstabiele regulatie en parodontitis gaan hand in hand met elkaar. De parodontitis zorgt er namelijk voor dat de glucosewaarden moeilijker stabiel te krijgen en te behouden zijn, waardoor er juist parodontitis ontstaat. Parodontitis kan het reguleren van diabetes verminderen, maar de parodontitis zal zich sneller kunnen ontwikkelen bij slecht gereguleerde diabetes. Een behandeling voor parodontitis zal daarom meer succesvol zijn bij mensen met goed gereguleerde diabetes. Goed gereguleerde diabetes zal daarom een preventieve werking aantonen op het ontstaan van parodontitis. Bezoek daarom de mondhygiënist om de mondhygiëne op pijl te houden.

Wanneer u continue en langdurig last heeft van te weinig speeksel in de mond, spreken wij van een droge mond, ofwel xerostomie. Een droge mond kan erg vervelend zijn en kan ook de beschermende werking op ons gebit van het speeksel achterwege laten. Een droge mond kan het gevolg zijn van medicatiegebruik, systemische ziekten en chemotherapie of bestraling in het hoofd-halsgebied. Ons speeksel is onmisbaar als het gaat om gebitsbescherming tegen invloeden van buitenaf, het spoeleffect, maar ook proeven, slikken en praten. De gevolgen van een droge mond kunnen een vieze smaak in de mond achterlaten, maar ook de kans op gaatjes neemt toe. Het is daarom erg belangrijk om door de mondhygiënist behandeld te worden om zo risicofactoren te elimineren in onze mond door middel van een gebitsreiniging. Ook kan de mondhygiënist een bijpassend advies geven tegen een droge mond.

Heb je ooit verlangd naar een perfecte glimlach die straalt van zelfvertrouwen? Met facings kunnen wij die droom tot werkelijkheid maken.

Cariës preventie methode

Door te hard poetsen, tandvleesontstekingen of onjuist poetsgedrag kunnen de tandhalzen bloot komen te liggen. Dit kan gevoeligheid met zich meebrengen bij warme, koude en zelfs zoete prikkels. U kunt zelf gebruik maken van speciale tandpasta’s en gels tegen gevoelige tandhalzen. Mocht dit niet helpen, dan kunnen de mondhygiënisten van Kliniek Dentiek een speciale behandeling uitvoeren om de klachten te verminderen.

Als u last heeft van bloedend, rood, opgezwollen of pijnlijk tandvlees, is er vaak sprake van een tandvleesontsteking. De tandheelkundige term hiervoor is gingivitis. Er zal worden nagegaan in hoeverre het tandvlees ontstoken is en of het kaakbot aangetast is. De oorzaken van gingivitis worden aan u uitgelegd en u
krijgt adviezen over het verbeteren van de mondverzorging. Verder wordt uiteraard het tandvlees behandeld. Door middel van moderne apparatuur worden tandplaque, tandsteen en aanslag verleden tijd. Deze behandelingen kunnen om de 3, 4 of 6 maanden ingepland worden, afhankelijk van de conditie van het tandvlees.

Bij Kliniek Dentiek kunt u terecht voor een gratis tandvlees check om zo erachter te komen wat de conditie is van uw gebit. Dit wordt gedaan aan de hand van een korte, pijnloze meting in het tandvlees. Hetgeen wat de mondhygiënist gezien heeft zal met u besproken worden. Daarbij wordt er uitgelegd wat de oorzaak hiervan is en het gevolg. Daarna zal de mondhygiënist met u een behandelplan opstellen, indien nodig, en wordt er meteen een vervolgafspraak ingepland om zo hetgeen te behandelen wat de mondhygiënist is tegengekomen.

Parodontitis(link) en gingivitis(link) veroorzaken risico’s met kans op hart- en vaatziekten. Dit komt door de tandplaque. Wanneer de bacteriën in de tandplaque in de bloedbaan terecht komen, kunnen zij schade in het lichaam veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld het klonteren van bloedplaatjes of hartklepontstekingen. Daarom is er vaak een relatie tussen tandvleesontstekingen in combinatie met hart- en vaatzieken aantoonbaar. Uit onderzoek blijkt dat het reinigen van het gebit de kans op boezemfibrilleren en hartritmestoornissen aanzienlijk vermindert. Boezemfibrilleren is een sterke aanleiding tot een hartinfarct.

Geregeld geven wij poetsinstructies en lessen op bassischolen. Indien u interesse heeft hiervoor kunt u contact opnemen via info@kliniekdentiek.nl

Coming soon

Ook kinderen zijn bij Kliniek Dentiek van harte welkom en kunnen zelfs al bij ons terecht wanneer het eerste tandje doorkomt. Wij hebben tevens een gediplomeerd kindertandarts in ons team met ruim 11 jaar praktijkervaring.

Coming soon

Coming soon

Parodontitis is de tandheelkundige term van een ernstige tandvleesontsteking, waarbij het kaakbot aangetast is. Wanneer u dit niet behandeld, zullen uiteindelijk de tanden en kiezen los komen te zitten en kunt u ze zelfs verliezen. Om parodontitis te behandelen zijn er meerdere afspraken nodig.

De eerste afspraak is het in kaart brengen van de conditie van het tandvlees per tand en kies aan de hand van een meting. Deze meting wordt een parodontiumstatus genoemd. Door middel van deze status kan er een bijpassend behandelplan worden opgesteld. De huidige situatie en de oorzaken worden aan u uitgelegd. Daarbij worden de behandelmogelijkheden met u besproken.

De daadwerkelijke behandelafspraken bestaan uit verschillende zittingen. Uw gebit wordt uitgebreid en intensief gereinigd, zelfs de worteloppervlakken onder het tandvlees. U kunt hierbij kiezen voor een plaatselijke verdoving. De tandsteen en tandplaque worden hierbij verwijderd. Ook aanslag wordt verwijderd door middel van onze moderne apparatuur. Mocht het nodig zijn, kan de mondhygiënist een pijnloze bacteriekweek uitvoeren en de uitslag hiervan met u bespreken. Lees hiervoor het kopje ‘Bacteriologisch onderzoek’. U krijgt na de behandeling een bijpassend advies mee om de mondverzorging te verbeteren.

De volgende afspraak, een herbeoordeling, is het opnieuw in kaart brengen van de conditie van het gebit door middel van een meting. Deze status wordt vergeleken met de eerste status. Zo kan er goed beoordeeld worden of de mondsituatie vooruit is gegaan, stabiel is gebleven of misschien zelfs achteruit is gegaan. Dit wordt uiteraard met u besproken en is er ruimte voor een controle van de mondhygiëne en wordt er zo nodig bijgestuurd.

Aan de hand van de uitslag van de metingen, wordt er een nazorgtermijn vastgesteld. Een nazorgbehandeling is net zo belangrijk als de actieve behandelafspraken. Het is van groot belang dat het gebit wordt goed bijgehouden. Dit kan verschillen van elke 3, 4 of 6 maanden. Dit is namelijk afhankelijk van uw mondsituatie.

Helaas kan het voorkomen dat het verwachte behandelresultaat niet is bereikt. Dan kan een vervolgbehandeling of een doorverwijzing naar een parodontoloog gewenst zijn.

Roken heeft een erg negatieve werking op onze mondgezondheid. Het vermindert namelijk het genezingsproces in de mond. Rokers zijn daarom meer vatbaar voor mondproblemen dan niet-rokers.

Door middel van nicotine zijn de verschijnselen van ontstoken tandvlees gemaskeerd. Het zorgt er namelijk voor dat het ontstoken tandvlees niet gauw bloedt en het tandvlees niet rood of opgezwollen eruitziet. Dit komt doordat de bloedvaatjes worden vernauwd en de doorbloeding in het tandvlees wordt verminderd. Vaak is het dan zo dat u en de mondhygiënist en de tandarts er te laat achter komen dat er tandvleesproblemen aanwezig zijn. Vaak is de ontsteking al in de tussentijd gevorderd tot het kaakbot. Het stoppen met roken zorgt er dan ook voor dat de tandheelkundige behandelingen meer succes hebben in het slagen dan wanneer u doorgaat.

Mondkanker is een ernstig gevolg van roken en komt daarom meer voor bij rokers dan bij niet-rokers. Wanneer u rookt en veel alcohol drinkt, zal dit de kans op mondkanker nog groter maken. Het is daarom belangrijk om naar de mondhygiënist te gaan om de kans op mondkanker te kunnen signaleren en de mondhygiëne te verbeteren.

Coming soon

Coming soon

Tanderosie kan veroorzaakt worden duur zure producten. Het glazuur lost op en kan helaas niet meer teruggewonnen worden. Wanneer het glazuur te veel opgelost is door de zuren, kan het gevoeligheid met zich meebrengen. De tanden en kiezen kunnen er geel of donker eruitzien en kunnen gekrompen lijken. Wanneer u twijfelt of u last heeft van tanderosie, maak dan een afspraak bij een van onze mondhygiënisten. De mondhygiënist zal ernaar kijken en uitleggen wat de situatie en de oorzaak is en adviezen geven om tanderosie te voorkomen.

Coming soon

Coming soon

Coming soon

Door middel van de zwangerschapshormonen kan het tandvlees sterker reageren op bacteriën en tandplaque. Het tandvlees kan daardoor sneller en erger ontstoken raken. Het is daarom zeer belangrijk om een goede mondhygiëne te verkrijgen tijdens de zwangerschap. Wanneer uw mondhygiëne op pijl is en de tandplaque onder controle is, hoeft de zwangerschap geen risico’s met zich mee te brengen.

Wist u dat te veel alcohol drinken een minder hoog risico meegeeft op een vroeggeboorte dan een vrouw met parodontitis. Een zwangere vrouw met parodontitis heeft namelijk zever keer meer kans op een vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw met een gezond tandvlees.

Geef bij het maken van een afspraak altijd aan of er sprake is van een zwangerschap, zodat hiermee rekening gehouden kan worden.

Kliniek Dentiek

Inschrijven bij onze praktijk?
U bent van harte welkom

U bent van harte welkom bij onze praktijk!